Aktiviteter

Regementets dag den 24:e augusti!

Kunglige Hälsinge Regemente 400 år firas i Regementsparken den 24 augusti.

Arrangör är Kunglige Hälsinge Regementes Kamratförening tillsammans med Försvarsmakten, Gävleborgsgruppen.

I Regementsparken mellan klockan 10.00 – 15.00 händer följande.

Dagen inleds på Stortorget i Gävle klockan 10.00, varifrån Hemvärnets musikkår leder Jubileumsmarschen upp till Regementsparken. Där vidtar invigningstal, parad för fanan, Regementes marsch samt korum.

Försvarsmakten visar upp sin moderna materiel tillsammans med frivilligorganisationerna.

Stridsuppvisning genomförs av Hemvärnsbataljonen.

Gästrike Militärhistoriska Förening serverar ärtsoppa samt genomför dels en historisk uniformsparad samt förevisar äldre materiel.

Lottakåren firar 100 år och serverar kaffe med dopp.

Bandvagnsåkning för barn, rundvandring i kasernerna.

Totalförsvarsinformation ges av Länsstyrelsen, Region Gävleborg, Lantmäteriet, Gävle Kommun samt Svenska kyrkan.

Ärtsoppspromenad

Torsdagen den 12:e september går höstens ärtsoppspromenad av stapeln. Vi samlas vis Soldathemmet kl 11.00. Därefter promenad i valfri takt och sträcka. 12.00 serveras årtsoppa med tillbehör innan vi lyssnar till Hamndirektör och före detta hälsingeofficeren Fredrik Svanbom som informerar om Gävle Hamns historia och framtid.

Pris: 60 kronor per person som betalas på plats. Anmälan till 070-325 90 03 senast torsdagen den 5:e september. Välkomna.

Hälsinge regemente 400 år på Länsmuseet den 21:a september kl. 12.00 till 17.00

Kulturjournalisten och författaren Gunilla Kindstrand presenterar boken ”Hälsinge regemente 400 år”, Anders Wesslén med flera berättar om Karoliner och annat ur regementets historia.

Hemvärnets musikkår spelar, ärtsoppa serveras, gamla uniformer visas upp, Försvarsmakten och Frivilliga försvarsorganisationer är på plats.

Arrangör är Kunglige Hälsinge Regementes Kamratförening, Gästrike Militärhistoriska Förening och Länsmuseet Gävleborg.

Välkomna

Föreläsning: Försvarsmaterielutveckling i framtiden.

Torsdagen den 24:e oktober välkomnar vi Kontermiral (PA( Göran Larsbrink som föreläser om materielutveckling inom Försvarsmakten samt hur kriget i Ukraina har påverkat utvecklingen av försvarsmateriel över hela världen.

Plats: Soldathemmet klockan 18.00 till 20.00, puben öppen från klockan 17.00.

Föreläsning: Ach du alter Schwede: Sverige - Finlands franska krig mot Preussarna 1757 - 62.

Torsdagen den 21:a november välkomnar vi före detta hälsingeofficeren Göran Melblom som föreläser om kriget 1757 - 62.

Plats: Soldathemmet klockan 18.00 till 20.00, puben öppen från klockan 17.00.

FREDAGSÖL!


Kungl. Hälsinge Regementes Kamratförening hälsar dig välkommen till Soldathemmet på fredags öl!


Följande datum är aktuella under 2024 kl 1400 – 1700:

  • 26 januari, 23 februari, 22 mars
  • 26 april, 31 maj, 14 juni
  • 30 augusti, 27 september
  • 25 oktober, 29 november

Allt runtomkring så som tillgång på öl, upplåsning med mera ordnar stiftelsen.

Men, vi behöver din hjälp med personal att stå i baren, stiftelsen ordnar med ’serveringsansvarig personal’. Skicka ett mejl till kontakt@i14.se och skriv dina kontaktuppgifter samt önskemål på datum (23/2 är redan bokad och klar). Undertecknad återkommer med bokningslistan så fort vi har fått in namn på frivilliga att stå i baren.


BeKa

Sekreterare KHRK


Jubileumsårets första Ärtsoppspromenad går av stapeln

 Torsdagen den 18 april klockan 11.00 – 14.00

Vi börjar med att promenera i Stadsträdgården. Start och mål vid Soldathemmet där vi njuter av ärtsoppan med tillbehör.

Ett kort lunchföredrag avslutar sammankomsten.

Pris: 60: - / person i priset ingår ärtsoppa, hårt bröd, smör, ost, vatten och kaffe. Dryck i form av öl och punsch finns att köpa i baren.

Betalning sker på plats med swish eller kontant.

Anmälan senast 11 april till

anders_lindstrom@telia.com eller 070 – 325 90 03


Nu firar vi Kungliga Hälsinge Regemente 400 år!


Här kommer ytterligare ett stort erbjudande!

OBS, TOTALPRISET ÄR 500 SEK RESP 1 200 SEK!!!!!!


Nu erbjuds du chansen att få vara med och skriva historia!

För första gången i Kungliga Hälsinge Regementes 400-åriga historia kan du nu komma över en flaska av regementets eget prima Gin. Ginet är ju i sin egen historia ungefär lika gammalt som regementet, alltså 400 år.


Det var nämligen under det trettioåriga kriget som engelsmännen försökte stärka sina truppers mod och moral med alkohol. Engelsmännen hade sett hur de holländska soldaterna tappert stred med sitt lerkrus runt halsen, det kruset innehöll Genever vilket nu skulle kopieras av engelsmännen. Det försöket misslyckades dock, men resultatet blev i alla fall lyckat då den nya drycken kom att kallas Gin, historia skapades om än av ett misslyckande.


För att fira vårt stolta regementes 400 år har vi tagit fram ett Gin speciellt för detta firande. En vacker flaska med vår egen etikett, i en specialdesignad box, som du erbjuds att köpa för 500 kro-nor. Dessutom smakar Ginet givetvis alldeles underbart (sin ålder till trots).
Det är ett unikt Gin, bara 400 flaskor! Dessutom numrerade 1—400!


Till detta har vi givetvis även tagit fram specialdesignade ginglas, se bilden. Glasen är från Orrefors Glasbruk med Regementets vapen inetsat, de är en verklig skönhet och fantastiskt goda att dricka ur! Glasen kommer att kosta 1 500 kr för en låda om fyra stora glas. Både glas och Gin levereras vid jubileumsårets Kick-off i början av juni.


Gör din beställning under fliken "Gin" ovan. Vid beställning får du betala en bokningsavgift om 200:- för ginet och 300:- för glasen.

SISTA DAG FÖR BOKNING 2024-03-31!


Kungl. Hälsinge Regementes Kamratförenings

höstresa 2023     

        

Föreningen har som tradition att erbjuda sina medlemmar en årlig resa antingen på våren eller hösten. Syftet är i huvudsak att skapa en djupare gemenskap samt att ha en trevlig stund tillsammans.


I år reste vi - 34 personer - till Åland den började vid Soldathemmet tisdagen den 5 september klockan 07.00 med egen hyrd buss. Avresetiden medförde en tidig revelj för resenärerna vilket avspeglade sig tydligt ombord på bussen under resan till Grisslehamn.


Väl framme vid terminalen vidtog en stillsam gruppincheckning som följdes av ombordstigning på fartyget M/S Eckerö som lämnade kajen klockan 10.00 med kurs mot Eckerö. Flertalet passade på att besöka kafeterian med syfte att komplettera den tidiga frukosten.


11.00 var det samling i konferensrummet Båtsman på däck 8. Här informerade föreningens ordförande Anders Jansson Glad på ett mycket förtjänstfullt sätt om arbetet med framtagande av 400-års jubileumsboken. Regementet fyller nämligen 400 år nästa år 2024. Jubileet firas med en heldag den 24 augusti med aktiviteter i Regementsparken och dess omgivning. Under informationen ställdes en hel del frågor om historien samt att några deltagare delade med sig om sina personliga erfarenheter. Några anekdoter drog fram en hel del skratt medan några möttes av mummel.


När fartyget M/S Eckerö lämnade kajen vid Eckerö var det dags att anträda buffé matsalen Bornholm för att avnjuta havets läckerheter, det serverades nämligen fisk och skaldjursbuffé. Det sörplades och dracks därtill hörande drycker som vid några bord åkte ned i strupen till ackompanjemang av en del kända snapsvisor. Stämningen var mycket god.

Efter maten vidtog anfallet mot taxfreebutiken vars utbud är omfattande. Kajen i Grisslehamn angjordes 14.30 bussen rullade mot Soldathemmet under betydligt gladare miner och samtalsämnen. Sedvanliga tacktal genomfördes under slutfasen av resan innan bussen stannade 17.00 vid slutmålet.

 

Vid pennan som ovan

Anders Lindström